Kan Norge slippe ut mer CO2 enn de feltene som allerede er bygget ut.
Vi kan ikke slippe ut alt fossilt karbon som er funnet. Det ville bringe oss i en situasjon der det er sannsynlig at klimaendringene blir slik at vi får store problemer. Det blir et mer ekstremt klima, mye villere og våtere der det er vått, mens det blir tørrere der det er tørt.
Rapportene fra IPCC forteller oss dette. Andrew Dessler sin lærebok med grunnkurs i klimaendringer forklarer oss hvorfor. Se referat her.
Denne 2 minutters video illustrerer hvorfor det er helt nødvendig å starte på veien mot slutten av fossilalderen nå
Rapporten fra Oil Change International
9 august hadde naturvernforbundet et lunsjseminar som presenterte den nye rapporten fra Oil Change International «The sky’s limit Norway» De hadde samtale med politikere og samtale med miljøaktivister.
Det jeg sitter igjen med fra Greg Muttitt sin presentasjon av rapporten fra Oil Change International er:
- De karbonutslippene som kommer fra olje, gass og kull-reserver som er under utvinning i dag vil tilsammen gi oss en oppvarming på mer enn 2 grader C. Vi kan ikke sette nye felt i produksjon, og som en konsekvens av det er det uaktuelt å lete etter nye funn.
- Oljeleting i våre dager vil alltid være en feilinvestering som vil gi store tap, og høye menneskelige konsekvenser når industrien må bråstoppe. En styrt avvikling vil kunne ta hensyn til både økonomi, miljø og arbeidstakerne.
- De valgte å se på situasjonen i Norge først, da Norge historisk sett har hatt en veldig ansvarlig oljepolitikk. I starten tok Norge den tid som det var nødvendig for å få langvarig verdi fra oljen og ikke voldsomt forbruk som har ødelagt økonomien og miljøet slik det har skjedd i mange andre land. Norge har i dag mange ben å stå på, og vil være et land som har de beste forutsetningene til å gå i front for å få en styrt og ansvarlig avvikling av fossilalderen.
- Norge slipper ut 10 ganger så mye CO2 fra eksporten av olje som vi slipper ut fra innenlands forbruk. Norge er på syvende plass i verden av de som eksporterer mest utslipp av drivhusgasser fra olje, gas og kull. I Norge er det bare drivhusgasser fra olje og gass, men fordi vi har så store mengder kommer vi på 7 plass. På dette området er Norge en stormakt, og det blir lagt merke til hva vi gjør.
- Utslippene ved produksjon er svært små i forhold til utslippene ved bruk av kull, olje og gass. Det er derfor irrelevant i diskusjonen om hvem som skal slutte først med å ta ut mer olje.
Hva sier Arbeiderpartiet og Høyre om denne utfordringen og muligheten
Nikolai Astrup som er nestleder i Høyre og Arbeiderpartipolitiker Truls Wickholm deltok i en samtale med Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg.
Jeg var spent på å høre hvordan Arbeiderpartiet og Høyre ville forholde seg til den situasjonen om at vi må la olja bli i bakken om vi skal få en bra verden for våre etterkommere. Jeg ble ganske lang i maska da både Høyre og Arbeiderpartiet var helt enige i at det er helt nødvendig med leteboring etter mere olje, selv med denne kunnskapen på bordet.
Essensen jeg sitter igjen med fra Høyre og Arbeiderpartiet etter denne samtalen er:
- De sa at de var fullt klar over at vi ikke kan ta ut all olje og gass som er funnet, men at Norge skal fortsette lenger enn andre, fordi vi har så lite utslipp ved produksjon, så derfor trenger vi å lete etter nye reserver.
- Det er urettferdig at Høyre ikke blir sett på som et miljøvennlig parti bare fordi Høyre vil utvinne mer olje.
- Norge er et så bittelite land, at ingen kommer til å redusere egen oljeproduksjon om Norge gjør det. De andre kommer bare til å produsere enda mer.
- Astrup fokuserte på at vi må ta høyde for at det kan komme ny teknologi som gjør det mulig å utvinne denne oljen.
- Wickholm virket mest oppsatt på å innynde seg hos Høyre, og refererte flere ganger til at han var enig i hva Høyre hadde sagt og gjort tidligere.
- Det var ingen interesse for tanken om at kanskje det er på tide at vi i Norge som har tjent så mye på oljen kan la de siste restene komme noen andre til gode., ved at vi lar vår olje ligge i bakken, mens de kan ta opp sin.
Hvordan ser andre deler av verden på Norge
Lidy Nacpil var fra Jubilee South Asia Pacific Movemene i Filipinene. Hun fortalte at Filipinene er et av de stedene i verden der konsekvensene av klimaendringene allerede er tydelige. Tyfonene har blitt kraftigere i de siste årene, og i 2013 mistet 2 millioner mennesker hjemmet sitt, og 10.000 døde bare i løpet av noen få timer. Dette var den sterkeste tyfonen som noen gang er registret noe sted i verden.
Hun pekte på at Norge har hatt stor nytte av inntektene fra oljen, og det er urimelig om vi skal tjene på de aller siste dråpene av olje som noen kan ta ut i verden. For vår felles framtid så må 80% av oljen bli i bakken.
I Filipinene og andre steder i verden så jobber man aktivt for å redusere oljeavhengigheten, så dersom Norge reduserer eksporten så vil vi jobbe i samme retning.
Nnimmo Bassey fra Health of Mother Earth Foundation i Nigeria fortalte at han i 20 år hadde reist rundt i Afrika og fortalt at oljen kommer ikke til å bringe dere lykke. Det han vanligvis ble møtt med var: Vi skal ikke gjøre det like dårlig som Nigeria. Vi skal gjøre det på samme måte som Norge. Vi lærer av Norge.
I Afrika blir Norge sett på som ledestjernen når det gjelder olje, og det er mange som ser mot Norge for å se hva som skjer der.
Han påpekte at vi nå vet at det er galt å fortsette å basere verdensøkonomien på fossile råstoff. Hvis vi likevel fortsetter vil det gå som det har gjort med tidligere sivilisasjoner som har gått til grunne. Vi vil ikke at dettet skal skje denne gangen. Nok er nok. Vi kan ha en overgang til en fremtid som er bra for alle.
Britas egne kommentarer.
Det er tydelig at hverken Arbeiderpartiet eller Høyre tar inn over seg hvilken fremtid vi er på vei inn i. Fortsatt er det mulig å få til en overgang som er god for Norge, men jo lenger vi venter og stikker hodet i sanden jo vanskeligere blir det.
Hva er det vi trenger for at det skal bli troverdig for folk at fremtiden uten olje kommer til å bli bedre enn om vi fortsetter som før.
Blir det lettere for politikere og vanlige folk å akseptere endringene om vi tar hensyn til forskningen til Elke Weber. Hun har avdekket at vi alle unngår endringer som ikke i utgangspunktet selv har planlagt, selv om det kommer til å bli bedre for oss etter endringen. Hun har utviklet metoder som gjør det lettere for vår psyke å akseptere endringer.
Kan vi lage mekaniser som gjør den miljøvennlige framtiden til det normale og vanlige, mens det å fortsette med utslipp fra fossile drivstoffer er det unormale og negative.
Linker
Her er rapporten og et sammendrag fra Oil Change International.
Her er en link til en video av selve lunsjseminaret.
Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet. Skriv navn og epost hvis du vil høre fra meg når jeg skriver neste innlegg.